Şcoala de Vară SSR 2011


Măsurarea în ştiinţele sociale

 

Măsurarea reprezintă o parte importantă a demersului de cercetare în ştiinţele sociale. Calitatea măsurării şi a instrumentelor utilizate are un impact direct asupra întregului demers de cercetare. În plus, dezvoltarea pe care o cunosc în prezent studiile de tip comparativ, atât longitudinal cât şi transversal, impune necesitatea elaborării unor instrumente de măsurare compatibile pentru mai multe momente de timp sau pentru societăți diferite. Dezvoltarea metodelor statistice avansate şi tehnologiei informaţiei a condus la elaborarea unor noi tehnici statistice care permit elaborarea unor modele de măsurare cu un grad ridicat de acurateţe şi care dau posibilitatea construirii unor indicatori sociali compatibili pentru contexte sociale diferite. Şcoala de vară a SSR îşi propune o trecere în revistă a metodelor de tip cantitativ, care investighează acurateţea modelelor de măsurare în ştiinţele sociale. Sunt abordate atât tehnici clasice, precum şi metode de investigare cu un grad mare de noutate.

Cursurile se adresează studenţilor la doctorat şi master, cât şi tinerilor cercetători din domeniul ştiinţelor sociale (sociologie, ştiinţe politice, ştiinţele comunicării, ştiinţele educaţiei, psihologie). Participanţii trebuie să fi absolvit un curs de analiză statistică multi-variată şi să abiă cunoştinţe solide în domeniul analizei de regresie multiplă şi ANOVA.

Teme abordate:

  • Introducere în problematica măsurării în ştiinţele sociale
  • Validitatea şi fidelitatea măsurării
  • Scalarea multi-dimensională
  • Analiza factorială exploratorie şi confirmatorie
  • Testarea invarianţei măsurării

Durata: 5 zile

Format: prelegeri însoţite de exerciţii practice. Participanţii sunt încurajați să lucreze cu propriile seturi de date, în cazul în care au un astfel de set de date.

Locul de desfăşurare: Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială – Universitatea din Bucureşti.

Perioada: 19 – 23 septembrie 2011

Lectori:

  • Mircea Comşa
  • Vlad Grigoraş

Taxa de participare este de 200 Ron pentru membrii SSR şi 300 de Ron pentru cei care nu sunt membri ai SSR. Aceasta poate fi achitată online utilizând o tranzacţie securizată prin PlatiOnline.ro după cum urmează:

Aplicaţiile, constând într-un CV şi completarea formularului de participare de mai jos, trebuie trimise până pe data de 15 iunie 2011 la adresa de e-mail: scoaladevara@societateasociologilor.ro.

 

{source}
<iframe src=”https://spreadsheets.google.com/embeddedform?formkey=dHk3RHd1UHQwYVBxalZRLXNuX1A2UWc6MQ” width=”610″ height=”1895″ frameborder=”0″ marginheight=”0″ marginwidth=”0″>Loading…</iframe>
{/source}

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: