A apărut versiunea online a primului număr al Journal of Social Research and Policy revistă bi-anuală editată de un colectiv al Catedrei de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii din Oradea (http: //www.jsrp.ro) coordonată de un prestigios Colegiu Director internaţional. Aşa cum sugerează şi titulatura revistei, redactorii revistei intenţionează să găzduiască în primul rând materiale produse în cadrul unor cercetări aplicate sau cu aplicabilitate în domeniul politicilor publice.
Majoritatea articolelor din primul număr răspund la apelul lansat la lansat la începutul anului 2010 pentru remiterea de articole referitoare la tema „Educaţiei şi a şanselor de viaţă”. Seria de studii cu relevanţă pentru politicile educaţionale este deschisă de o analiză empirică a evoluţiei diferenţelor dintre rural şi urban în valoarea şanselor de acces în învăţământul în România deceniilor postbelice superior (Bogdan Voicu şi Marian Vasile). Celelalte studii din această zonă tematică privesc implicarea părinţilor în cariera şcolară a descendenţilor lor (Claudiu Ivan), violenţa şcolară în Ungaria (Mariann Buda şi Erika Szirmai), segregarea pe criterii de gen în şcolile din zona aflată la graniţa dintre Ungaria, România şi Ucraina (Hajnalka Fenyes), migraţia personalului academic din România (Robert Reisz) şi o analiză a evoluţiei mecanismului de evaluare a calităţii în învăţământul superior românesc (Ana-Maria Dima).
Apariţia pe care o semnalăm găzduieşte câteva analize care dezbat alte problematici: evaluarea unui program de combatere a consumului de alcool în Kentucky (Ramona Stone şi Sarah Henrix), studiul instrumentelor de producere a încrederii folosite în industria construcţiilor din Franţa (Catherine Comet), o investigare teoretică şi empirică a relaţiei dintre satisfacţia cu viaţa şi pedeapsa cu moartea folosind cu precădere date din Statele Unite ale Americii (Maarten Berg) precum şi o punere în relaţie a regimurilor de guvernare urbană şi a sistemelor locale de asistenţă socială din municipalităţile din Flandra (Bram Verschuere şi Diederik Vancoppenolle). În plus, revista cuprinde trei recenzii şi o notă de cercetare.
Pentru următorul număr, redacţia propune o temă cel puţin la fel de interesantă: „Identităţi naţionale, regionale şi globale: tendinţe şi interdependenţe”. Redacţia aşteaptă articole propuse pentru publicare, redactate în limba engleză, franceză sau germană, până în 15 septembrie 2010, pe adresa de mail office@jsrp.ro. Toate articolele primite la redacţie sunt supuse unui proces de double-blind peer review. Înainte de a trimite articole, autorii sunt rugaţi să consulte regulile pentru autori postate pe pagina revistei: http://www.jsrp.ro/for-authors.