Conferinţa Internaţională “Identitate Europeană, Naţională şi Regională”, Oradea, 24-26 Martie 2011
|
|
|
Universitatea Creştină Partium, Oradea | Universitatea din Oradea | Universitatea din Debrecen |
În ultimele decenii, identitatea a devenit o temă centrală de studiu, ea fiind privită dintr-o perspectivă diferită în aproape toate ştiinţele sociale. Astfel, peisajul abordărilor teoretice este foarte larg, fiind puţine teorii cu grad mare de generalitate. În vreme ce procesele identitare pot fi explicate într-un cadru psihosociologic, procesul de construcţie a identităţilor sociale nu este în întregime endogen: tendinţele locale, regionale şi globale dau formă atitudinilor şi percepţiilor publice. În plus, conceptul de identitate are propria istorie în cadrul tradiţiei filosofice. Drept rezultat, nu numai paradigmele explicative sunt în conflict, dar şi predicţiile asupra efectelor şi întrepătrunderii acestor identităţi.
Conferinţa, organizată de Universitatea Creştină Partium, Universitatea din Oradea şi Universitatea din Debrecen, în cadrul proiectului ENRI (Identitate Europeană, Naţională şi Regională – Teorie şi practică) doreşte să contribuie la clarificarea implicaţiilor acestor perspective asupra stării actuale a identităţii în cadrul spaţiului european. Avem un dublu focus: asupra modului în care datele actuale – de ordin calitativ şi cantitativ – confirmă teoriile, dar şi asupra modului în care mutaţiile paradigmatice din filosofie afectează maniera de interpretare a acestor rezultate. Abordările privilegiate sunt de ordin sociologic şi filosofic, dar sunt binevenite şi contribuţii din domeniul psihologiei sociale, antropologiei, științelor economice şi politice şi al politicilor sociale.
Prezentări în plen confirmate până la al doilea anunţ:
Gyorgy Csepeli, Eotvos Lorand University, Budapest
Don Kalb, Central European University, Budapest
David Bartram, University of Leicester, UK
Secţiuni:
1. Diversitatea culturală şi capital social. Coordonator: Adrian Hatos ahatos@gmail.com
2. Metode calitative în cercetarea identităţii europene, naţionale şi regionale. Coordonatori: Bernáth Krisztina krisztinabernath@gmail.com, Bögre Zsuzsanna, PhD.
3. Identitate şi bunăstare. Coordonator: Sergiu Bălţătescu bsergiu2@gmail.com
4. Identităţi, reprezentări şi prejudecăţi. Coordonator: Istvan Muranyi muranyi@chello.hu
5. Identitate şi ideea de Europa ca probleme filosofice. Coordonatori: Éva Biró-Kaszás kaszas@puma.unideb.hu, Tamás Valastyán
6. Niveluri ale identităţii: Europa, naţiune, regiune. Coordonatori: Attila Demeter demetermartonattila@gmail.com, Zoltán Zakota
7. Instituţii şi identitate. Coordonatori: István Bujalos, Beáta Kassai kassai.beata@gmail.com
Secţiunile se vor desfăşura în limba engleză, cu excepţia secţiunii 5 unde se poate folosi şi limba germană.
Trimiterea rezumatelor. Rezumatele, de aproximativ 250 de cuvinte, împreună cu 3-5 cuvinte cheie şi afilierea instituţională şi adresa electronică de corespondenţă a autorului/autorilor trebuie trimise până pe 31 Ianuarie 2011 pe adresa coordonatorului secţiunii şi la adresa enriconference@socioumane.ro. Participanţii vor fi anunţaţi prin email despre acceptarea rezumatului nu mai târziu de 14 februarie 2011. Nu se percepe taxă de participare. Masa şi gustările din pauzele de cafea vor fi asigurate pe durata conferinţei de către organizatori. Participanţii pot, de asemenea, să depună o aplicaţie pentru asigurarea cazării trimiţând un email la huro.partium@gmail.com nu mai târziu de 31 ianuarie 2011. Din păcate nu putem asigura cheltuielile de transport.
Publicare. Lucrările, trimise nu mai târziu de 15 martie 2011, vor apărea în volumul conferinţei.
Contact. Vă rugăm să consultaţi pagina web a conferinţei https://sites.google.com/site/enriconference/ sau să trimiteţi întrebări la adresa de email: enriconference@socioumane.ro.
Anunţul conferinţei in format pdf poate fi descărcat de aici.