Societatea Sociologilor din România

Premiul SSR pentru tineri cercetători 2012

Consiliul Științific al Societății Sociologilor din România a decis acordarea Premiului pentru tineri cercetători 2012 drei. Ioana Florea.

 

Biografie
ioana_floreaIoana Florea a absolvit „Scoala Doctorala de Sociologie” a Universitatii din Bucuresti, in anul 2011, cu o lucrare despre spatiile publice bucurestene si rolul lor social in viata adolescentilor. A fost cercetator invitat in cadrul „Center for Research and Studies in Sociology”, departamentul de studii urbane, Lisabona. A absolvit cursurile de master in „Antropologie si dezvoltare comunitara” la SNSPA, Bucuresti si „European Studies” la „Europa Viadrina University”, Frankfurt/ Oder. Din anul 2004, lucreaza in proiecte de cercetare-actiune si cercetare participativa, in special alaturi de copii si tineri locuitori ai cartierelor defavorizate. Colaboreaza cu arhitecti, urbanisti, peisagisti, psihologi, antropologi, muzicieni, geografi si activisti, sustinand proiectele interdisciplinare, explorative si implicate social.

 

Discurs de acceptare

Vă mulţumesc foarte mult!

Este o mare onoare pentru mine să primesc acest premiu, care mi-a dat ocazia să mă gândesc la ce am făcut în ultimii ani şi la ce înseamnă să fii „tânăr cercetător social” în România.

M-am tot gândit şi am calculat că cel mai mare avantaj în a fi „tânăr cercetător social” este – să putem explora DIVERSE teme de cercetare, diverse „terenuri”, cu subiecţi de cercetare din grupuri sociale diverse, să putem experimenta cu tot felul de concepte analitice şi legături între concepte.
Cred că este o mare plăcere pentru „tinerii” cercetători – faptul că ne permitem ȊNCĂ să ne lăsăm purtaţi de „valul cercetărilor şi al ideilor”, oriunde ne-ar duce.
Totuşi, ca să ştim dacă acest „val” ne duce pe un drum bun – aplicăm mereu la concursuri, trimitem articole către reviste peer-review, facem prezentări la conferinţe, susţinem referate, aplicăm la burse şi la proiecte de cercetare…

Astfel, primim multe sfaturi bune de la profesori şi referenţi, stăm de vorbă cu mulţi oameni diferiţi, ne inspiră diverse grupuri de subiecţi de cercetare, găsim interese comune cu mulţi colegi… peste tot în lume.

Aceasta este partea BUNĂ a vieţii de tânăr cercetător social: colaborări, dezbateri, noutăţi, premii, cunoaştere, reţele sociale, prieteni online şi offline.
Partea MAI DIFICILĂ a vieţii de „tânăr cercetător” este că – de prea puţine ori ştim „exact încotro” ne duce acest „val al cercetărilor şi al ideilor”, de prea puţine ori ştim exact ce vom face, după ce un anumit proiect se termină.

Deci… nu prea ştim ce vom face anul viitor – dacă vom pregăti generaţii noi de tineri cercetători sau ne vom educa tot pe noi înşine; dacă vom fi în continuare „tineri” cercetători sau dacă, odată cu titlul de doctor, vom deveni cercetători „maturi”.

Nu prea ştim unde vom fi anul viitor… dacă cercetările sau vreo nouă idee ne vor purta în Cluj, Londra, Paris sau Călăraşi, în jungla amazoniană, în mijlocul unei revolte sau într-un mic sat de munte…

Din aceste motive, cred că şi noi suntem BUNI subiecţi de cercetare pentru tema „Beyond Globalization” Smile

Sper să ne studiaţi şi să ne dezbateţi!

Încă o dată, vă mulţumesc mult pentru premiu! Şi succes tuturor tinerilor cercetători! 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *