Societatea Sociologilor din România

Instrumente online

Descoperirea informaţiei

Internetul reprezintă cea mai mare bază de date din istoria omenirii, iar găsirea informaţiei poate reprezenta o provocare. Metoda cea mai uzuală o reprezintă motoarele de căutare (Google, Bing sau Yahoo!). Totuşi, rapiditatea cu care se actualizează informaţia şi existenţa aşa numitului deep-web (partea ascunsă a internetului generată de baze de date dinamice sau pagini non-html) face necesar apelul la alte instrumente, cum ar fi directoarele de subiecte (ipl2, Infomine sau About), motoare de căutare „meta-search" (Clusty, Dogpile sau Academic Index) .

Citește mai departe: Descoperirea informaţiei

Păstrarea informaţiei

Soluţiile de backup al datelor au evoluat pentru a ţine pasul cu dezvoltarea tehnologică, diversificarea sistemelor de operare şi interoperabilitatea perifericelor. De la dischetă şi hard disc extern s-a ajuns la stocarea online a informaţiilor. Oferta răspunde necesităţii de siguranţă, de interconectare a aparaturii (de la computer până la telefon mobil sau aparat de fotografiat) sau de actualizare şi sincronizare a versiunilor existente pe computere diferite.

Citește mai departe: Păstrarea informaţiei

Bibliografii

În procesul de cercetare alcătuirea, mentenanţa şi prezentarea informaţiilor bibliografice au roluri foarte importante. Diferite instrumente sunt disponibile pentru a facilita acest proces.

Citește mai departe: Bibliografii

Analize cantitative

Înţelegerea comportamentului prin utilizarea modelelor matematice sau statistice implică folosirea numerelor, iar capacitatea de a executa calcule complexe utilizând numere este unul din atuurile computerului.

Citește mai departe: Analize cantitative

Analize calitative

Necesitatea sau utilitatea aplicaţiilor de analiză de date asistate de computer în cercetarea calitativă a fost multă vreme pusă la îndoială. Totuşi, aceste instrumente au un rol important în analiza transcripturilor, codarea şi interpretarea textului, analize de conţinut sau analize de discurs.

Citește mai departe: Analize calitative

Grupuri de lucru

Activitatea în cadrul echipelor de cercetare contemporane este tot mai mult delocalizată, iar membrii acestora se află pe meridiane geografice diferite. Pentru a răspunde necesităţii de interacţiune reclamate de sarcinile proiectelor au fost create instrumente online care facilitează crearea, editarea şi diseminarea informaţiei.

Citește mai departe: Grupuri de lucru