Instrumente online

Internetul reprezintă cea mai mare bază de date din istoria omenirii, iar găsirea informaţiei poate reprezenta o provocare. Metoda cea mai uzuală o reprezintă motoarele de căutare (Google, Bing sau Yahoo!). Totuşi, rapiditatea cu care se actualizează informaţia şi existenţa aşa numitului deep-web (partea ascunsă a internetului generată de baze de date dinamice sau pagini non-html) face necesar apelul la alte instrumente, cum ar fi directoarele de subiecte (ipl2, Infomine sau About), motoare de căutare „meta-search" (Clusty, Dogpile sau Academic Index) .

Soluţiile de backup al datelor au evoluat pentru a ţine pasul cu dezvoltarea tehnologică, diversificarea sistemelor de operare şi interoperabilitatea perifericelor. De la dischetă şi hard disc extern s-a ajuns la stocarea online a informaţiilor. Oferta răspunde necesităţii de siguranţă, de interconectare a aparaturii (de la computer până la telefon mobil sau aparat de fotografiat) sau de actualizare şi sincronizare a versiunilor existente pe computere diferite.

În procesul de cercetare alcătuirea, mentenanţa şi prezentarea informaţiilor bibliografice au roluri foarte importante. Diferite instrumente sunt disponibile pentru a facilita acest proces.

Înţelegerea comportamentului prin utilizarea modelelor matematice sau statistice implică folosirea numerelor, iar capacitatea de a executa calcule complexe utilizând numere este unul din atuurile computerului.

Necesitatea sau utilitatea aplicaţiilor de analiză de date asistate de computer în cercetarea calitativă a fost multă vreme pusă la îndoială. Totuşi, aceste instrumente au un rol important în analiza transcripturilor, codarea şi interpretarea textului, analize de conţinut sau analize de discurs.

Activitatea în cadrul echipelor de cercetare contemporane este tot mai mult delocalizată, iar membrii acestora se află pe meridiane geografice diferite. Pentru a răspunde necesităţii de interacţiune reclamate de sarcinile proiectelor au fost create instrumente online care facilitează crearea, editarea şi diseminarea informaţiei.

Despre SSR

ssr stampSocietatea Sociologilor din România (SSR) este o asociaţie a specialiştilor care, prin activitatea lor profesională, au contribuit şi contribuie la cunoaşterea ştiinţifică a realităţilor sociale, politice şi economice româneşti. Scopul SSR este promovarea la nivel naţional şi internaţional a profesiei de sociolog şi a cercetării sociologice româneşti.

Who's online

We have 137 guests and no members online

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok Decline