Anunțuri

2017 raport social iccv starea sociala coverÎn luna martie 2017, Institutul de Cercetare a Calității Vieții lansează Raportul Social al ICCV 2017, Starea socială a României. Calitatea vieții: situația actuală și perspective pentru 2038. Raportul, parte din programul Academiei Române Strategia de dezvoltare a României în următorii 20 de ani, prezintă o diagnoză a stării sociale a României și ținte posibile pentru 2038. Sunt utilizați principalii indicatori ai calității vieții: satisfacția cu viața, standardul de viață, ocupare, venituri, contribuția statului la echilibrarea bunăstării, evaluarea calității societății, inegalități economice și sociale, sărăcie etc.

Raportul oferă o înțelegere mai bună a stării sociale a țării noastre și a oportunităților pentru viitorii 20 de ani. Raportul Social al ICCV 2017 este disponibil pentru consultare, în variantă print la Biblioteca Institutului de Cercetare a Calității Vieții, precum și online la http://iccv.ro/node/580 și în cadrul Bibliotecii Virtuale de Sociologie.

Dragi colegi,

Am bucuria să vă anunț faptul că au apărut „Analele de Sociologie și Asistență Socială” nr. 2/2013 cu textele dvs. de la Conferința SSR, Iași 2013, trimise pentru publicare. Pentru vizualizare accesați:
a) www.fssp.uaic.ro
b) Revistele facultății
c) Analele Științifice ale UAIC secțiunea Sociologie și Asistență Socială
d) Analele Științifice ale Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
e) Noul număr.

 

Cu multumiri colegiale,

Președinte SSR,

Nicu GAVRILUȚĂ

Dragi colegi,

Ultimul termen de prelungire a perioadei de trimitere a textelor pentru publicare în „Analele de Sociologie și Asistență Socială ale Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași” este 15 octombrie 2013, ora 24.00. Textele trebuie să fie obligatoriu scrise în limba engleză și redactate după recomandările de pe site. Ele vor fi trimise pe adresa Getei Mitrea (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.).

Cu mulțumiri și salutări colegiale,

Nicu GAVRILUȚĂ

Societatea Sociologilor din România a înaintat pe 21 iunie 2013 un memoriu privind criteriile de acordare a titlurilor de profesor universitar, cercetător științific gradul I, conferențiar universitar și cercetător științific gradul II către Ministrul Educației Naționale și Comisia CNATDCU. Memoriul poate fi descărcat de aici.

Call for papers Analele Ştiinţifice ale Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din IaşiTom VI, nr 2/2013

Tema: Provocări sociale: instituţii, valori, tendinţe

Editor invitatprof.univ.dr. Nicu Gavriluţă,
Preşedinte al Societăţii Sociologilor din România,
Decan al Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-politice din Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi

Termen limită de trimitere a lucrărilor în formatul agreat de revistă: 15 iulie, 2013.

Termenul limită pentru trimiterea articolelor pentru Analele Ştiinţifice ale Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din IaşiTom VI, nr 2/2013 a fost prelungit până pe 01 septembrie 2013.

Tema: Provocări sociale: instituţii, valori, tendinţe

Editor invitatprof.univ.dr. Nicu Gavriluţă,
Preşedinte al Societăţii Sociologilor din România,
Decan al Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-politice din Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi

Termen limită de trimitere a lucrărilor în formatul agreat de revistă: 1 septembrie 2013.

Analele Ştiinţifice ale Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi (Serie nouă) Secţiunea Sociologie şi asistenţă socială sunt indexate în: EBSCO, PROQUEST CSA-Sociological Abstract, PROQUEST-Social Services Abstracts, PROQUEST-Worldwide Political Science Abstracts, IBSS, CEEOL, INDEXCOPERNICUS, SCIPIO şi CNCSIS (2008-2011: B+ category).

Web page: http://anale.fssp.uaic.ro/?lang=en&publicatie=sociologyandsocialwork&worksession=

 Domnule Preşedinte al Comisiei CNATDCU de Sociologie, ştiinţe politice şi administrative,

Stimate Doamne/Stimaţi Domni/Membri ai Comisiei  CNATDCU de Sociologie, ştiinţe politice şi administrative,

 

În calitate de preşedinte al Societăţii Sociologilor din România (SSR), vă înaintez un document ce conţine propuneri de revizuire a criteriilor de acordare a titlurilor de profesor universitar, cercetător ştiinţific gradul I, conferenţiar universitar, cercetător ştiinţific gradul I şi abilitare.

Societatea Sociologilor din Romania (SSR) este o asociaţie profesională ce reuneşte cadre didactice din universităţile de stat şi private din România, cercetători şi practicieni cu experienţă în domeniu din institute de cercetare socială şi de piaţă publice şi private, cadre didactice din învățământul pre-universitar, experţi independenţi sau afiliaţi unor organizaţii non-guvernamentale, sociologi ce lucrează în aparatul de stat la nivel central şi local.

 
Stimată Doamnă Ministru Ecaterina ANDRONESCU,
 
 

Societatea Sociologilor din România a luat cunoştinţă de ,,Ordinul Ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului privind unele măsuri de organizare şi funcţionare a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare", publicat în Monitorul Oficial de vineri, 7 septembrie 2012, pp. 3-16, şi de noul ,,Ordin privind aprobarea componenţei nominale a comisiilor de analiză a contestaţiilor, pentru contestaţiile formulate împotriva deciziilor Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare", publicat în Monitorul Oficial de miercuri, 12 septembrie 2012, pp. 1-9.

Vă mulţumim şi suntem gata să vă felicităm pentru acele conţinuturi pozitive referitoare la componenţa şi funcţionarea noului CNATDCU!

Totodată, vă rugăm să ţineţi seama şi de observaţiile, sugestiile şi propunerile pe care dorim să le facem mai jos cu privire la noua componenţă a comisiei CNATDCU din domeniile noastre de specialitate , inclusiv cu privire la noile comisii de rezolvare a contestaţiilor:

1. Prin adresa nr. 47926/29.06.2012 solicitaţi instituţiilor de învăţământ superior şi doamnelor/domnilor Rectori să transmită propuneri de specialişti ,,pentru numirea ca membri în Comisiile de specialitate". Menţionaţi că aceşti specialişti ,,trebuie să fie profesori universitari, titulari la instituţia Dvs., ce au calitatea de conducători de doctorat"[...].
Drept rezultat, constatăm că aţi numit în Comisia de ,,Sociologie, ştiinţe politice şi administrative" nu doar profesori universitari, aşa cum aţi precizat, ci şi conferenţiari universitari. Apreciem că se impun corecturi din raţiuni de consecvenţă decizională.

2. Noii membri ai Comisiilor CNATDCU vor valida dosare de concurs/ teze de doctorat şi vor acorda, în calitate de experţi, abilitarea conducerii de doctorat. Întrebarea este următoarea: cum vor abilita ei noii conducători de doctorat, dacă unii dintre ei nu îndeplinesc condiţiile de abilitare? Apreciem, din nou, că se impun corecturi din raţiuni de consecvenţă decizională.

3. Cum vă explicaţi faptul că unul dintre foştii membri ai Comisiei de ,,Sociologie, ştiinţe politice şi administrative", care nu a participat NICIODATĂ la şedinţele comisiei, a ajuns să fie numit vicepreşedinte în noua comisie? Ce criteriu de selecţie a fost aplicat?

4. Există o evidentă ignorare a performanţelor comunităţilor ştiinţifice din universităţi, ajungându-se la o cronică sub-reprezentare a marilor universităţi în CNATDCU si la o supra-reprezentare a celor fără tradiţie de cercetare în domeniile noastre de specialitate.
In timp ce în Comisia anterioară erau reprezentate toate departamentele şi facultăţile din universităţile de cercetare avansată şi educaţie (UB, UBB, UAIC), în comisia actuală nu este niciun reprezentant al departamentelor de sociologie de la UB, UBB, UAIC, de la Departamentul de Asistenţă Socială din UB, de la Facultatea de Ştiinţe Politice si Administrative din UBB (3 departamente), de la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din UB. Circa 1/3 dintre membrii comisiei noastre sunt de la SNSPA, cărora li se adaugă reprezentanţi din universităţi fără tradiţie de cercetare in domeniile noastre de specialitate, precum Universitatea din Oradea si Universitatea din Târgu Jiu. Cele mai bune departamente şi Facultăți de Sociologie şi Asistenţă Socială din ţară, apreciate de comunităţile științifice pe baza publicaţiilor, nu au niciun reprezentant în Consiliul CNATDCU şi în comisia de specialitate, fapt fără precedent în istoria respectivelor departamente şi facultăţi. In schimb, constatăm că în cadrul procesului de selecţie a noilor membri CNATDCU a contat frecvenţa apariţiilor pe canalele anumitor televiziuni, apartenenţa la Comisia de etică a ANCS, asocierea cu lideri politici din coaliţia de guvernare etc. .

5. Mandatul membrilor comisiilor CNATDCU precedente era de 4 ani şi urma unei lungi succesiuni de mandate de 4 ani respectate de toate guvernările anterioare, inclusiv de fostul ministru Daniel Funeriu. Acesta a fost aproximativ un an ministru cu comisii „moştenite" de la guvernările anterioare.
Dvs. aţi intervenit şi aţi întrerupt mandatul membrilor CNATDCU la 1 an şi 3 luni. Ne întrebăm care ar fi explicaţia acestei opţiuni normative şi poate primim un răspuns.

6. Considerăm nefirească eliminarea completă a membrilor CNATDCU din străinătate. Aceştia erau un real mijloc de racordare şi de raportare a Comisiei la criteriile universităţilor din spaţiul occidental, mai ales european, căruia ii aparţinem, nu-i aşa?

7. Au fost ignorate unele, cele mai multe, propuneri ale facultăţilor şi universităţilor, dar au fost incluse in comisie persoane care nu erau propuse oficial de acestea. Ne întrebăm şi vă întrebăm: ce criterii au fost aplicate?

În temeiul celor de mai sus, solicităm modificarea şi completarea Comisiei de ,,Sociologie, ştiinţe politice şi administrative" cu noi membri: sociologi, asistenţi sociali şi specialişti – profesori universitari - în științe politice/administrative din universităţile de cercetare avansată şi educaţie. Numai astfel comisia ar deveni reprezentativă şi respectată, ceea ce vă doriţi şi Dumneavoastră.

 

Cu respect şi încredere în rezolvarea solicitărilor formulate,


Prof. univ. dr. Nicu GAVRILUŢĂ,
Preşedintele Societăţii Sociologilor din România,
Decanul Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice,
Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza", din Iaşi

Despre SSR

ssr stampSocietatea Sociologilor din România (SSR) este o asociaţie a specialiştilor care, prin activitatea lor profesională, au contribuit şi contribuie la cunoaşterea ştiinţifică a realităţilor sociale, politice şi economice româneşti. Scopul SSR este promovarea la nivel naţional şi internaţional a profesiei de sociolog şi a cercetării sociologice româneşti.

Who's online

Avem 111 vizitatori și nici un membru online

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok Decline